Parket

Klasičen hrastov parket z grčami v barvi, ki si jo zaželel kupec

Hrastov parket je klasični predstavnik lesenih podov

Hrastov parket kljub izredno veliki izbiri lesenih talnih oblog še vedno ostaja za mnoge prvi favorit lesenih podov. Hrastov les spada med trde in izredno obstojne, zato je pri izdelavi parketa zelo cenjen.

Parketi narejeni iz hrastovega lesa so namreč izredno trdi in so primerni tudi za zelo obremenjene prostore. Z lahkoto prenašajo izzive vsakdanje uporabe, njihova struktura lesa je dovolj neobčutljiva, da se na njej ne vidijo manjše praske ali udrtine od padcev predmetov. Zato se parketi s hrastovo osnovo uporabljajo praktično v vseh stanovanjskih prostorih. V veliko primerih se polagajo v lokalih, restavracijah ali čakalnicah, skratka povsod tam, kjer želimo, da se občuti naravno udobje in toplina javnega prostora.

Sedaj so spet nazaj v porastu parketi ob v naravni barvi lesa z grčami tudi sivkasti oziroma beljeni odtenki. Te proizvajalci dobivajo z barvanjem hrastove osnove pred zaključnim lakiranjem. Za take parkete so značilne v večini primerov krtačene površine. Seveda so lahko površine obdelane tudi z oljem ali matirano lakirane, da poudarimo videz surove naravnosti.

Prav tako so na trgu uveljavljeni parketi, kjer se za površinski del parketa uporablja hrastov les. Hrastov les se je enostavno v stoletjih uporabe izkazal za najboljšo kombinacijo trdnosti in uporabnosti.

Hrastov parket je primeren tudi za talno gretje.

Polaganje parketa

Parket je narejen iz naravnega materiala, ki daje občutek topline in domačnosti. Zato tudi posebnih novosti na področju polaganja parketa ni, čeprav obstajajo različne patentirane rešitve proizvajalcev parketa.

Polaganje parketa zahteva natančne postopek, zato je priporočljivo, da ga vgradi strokovno usposobljena oseba. Pred vgradnjo parketa velja preveriti vlažnost tal estriha ali drugih tlakov z aparaturo. Ko je parket položen, pa je potrebno vzdrževati v prostoru primerno klimo.

Glede priljubljene dolžine parketa so sedaj moderne daljše deske. Največkrat gre za »rustik« hrastov parket v dolžini dveh metrov ali več. Rustik označuje grče oziroma večje kitane grče in razpoke.

Parket se lahko polaga na več načinov. Gre lahko za ladijsko polaganje s prostim zamikom, simetrično ladijsko polaganje, diagonalno polaganje, ribja kost, francoska ribja kost ali angleška vez.

V zadnjih nekaj letih so zopet zelo moderne oblike polaganja parketa v ribjo kost. Gre za način polaganja desk dolžine od 500 do 900 milimetrov, pri katerem se deska na drugo polaga pod kotom devetdeset stopinj. Ali pa se parket polaga v francosko ribjo kost, pri čemer je deska parketa odrezana pod kotom petinštirideset ali šestdeset stopinj.

Vzdrževanje parketa

Pravilno položen parket lahko uporabljamo praktično v vseh stanovanjskih prostorih, z ustrezno površinsko obdelavo tudi v kopalnici. Prav tako je primeren za manjše javne prostore.

Zanj je značilno enostavno vzdrževanje. Po potrebi tla pometemo ali posesamo prah oziroma drugo nečistočo in ga pobrišemo z rahlo navlaženo krpo.

Ustrezno vzdrževan parket bo prostoru prinesel obstojnost in lepoto kar nekaj generacijam.

Parketi za talno gretje

Na izbiro imamo različne debeline parketa, sama kvaliteta parketa pa od debeline ni odvisna.

Tanjši parket debeline od 9 do 11 milimetrov se uporablja predvsem pri novogradnjah, v katere je vgrajeno talno ogrevanje. Tu se večinoma polagajo parketi z lepljenjem na podlago.

Debelejši parketi od 14 do 15 milimetrov so v glavnem troslojni parketi, ki se polagajo suhomontažno in se nasploh uporabljajo pri hitrih adaptacijah, kjer višina tal to dopušča.

Večslojni gotovi parketi, ki so izredno priljubljeni, so debeline od 10 do 20 milimetrov in so sestavljeni iz zgornjega sloja plemenitega lesa hrasta ali oreha. Debelina zgornjega sloja je med 2,5 in 4 milimetri. Drugi oziroma spodnji sloj je iz mehkejšega lesa iglavcev (smreke, bora, jelke) ali vezane plošče breze ali topola. Drugi sloj predstavlja nosilno konstrukcijo parketa. Debelina nosilnega sloja je od 7 do 12 milimetrov, pri debelejšem parketu do 16 milimetrov.

Največji izbor parketov je ravno v debelejših parketih, kjer je tudi širina največja. V teh debelinah so trilamelni parketi in parketi v deski (enolamelni).

Katera debelina parketa je najprimernejša za talno gretje?

Praksa je pokazala, da se večina kupcev ogreva z toplovodnim talnim gretjem. V tem primeru jih večina izbere gotovi parket debeline 10, 14 oziroma 15 milimetrov.

Hrastov, bukov, javorjev, … parket.  Ali obstajajo meje pri izbiri parketa?

Parket je še vedno najpogostejša lesena talna obloga. Obstaja veliko vrst parketov. Med njimi so najbolj izpostavljeni gotovi parketi – (troslojni, dvoslojni, kmečki pod) in lamelni ali klasični parketi, ki jih je potrebno še obdelati (brusiti, oljiti ali lakirati).

Trendi na področju parketov spreminjajo v glavnem v barvi parketa. Od lepih temno rjavih tonov orehovih parketov do parketov v hrastu, surovega klasičnega ali pa nekoliko beljenega videza. Še vedno so aktualni sivi barvni toni lesenih talnih oblog.

Vedeti je potrebno, da je v ponudbi vedno več individualnih rešitev obdelave. To pomeni, da si kupec sam izbira parket po svojem okusu. Sedaj si lahko izbere želeno dimenzijo deske, grčavost na površini, površinsko obdelavo in barvo olja.

V porastu so parketi v krtačeni in oljeni površinski obdelavi. Pri hoji po takem parketu se čuti naraven material in struktura lesa.

Novitete so v glavnem na področju barv in iskanja novih videzov. Tako se denimo uporabljajo najnovejše tehnologije nanosa barv, kar se odraža z občutkom spreminjanja barv, ko se premikamo po prostoru. Ko se premaknemo z ene strani prostora na drugo, je na drugi strani barva videti drugačnega odtenka. Parkete s takimi barvnimi obdelavami tako uporabimo v vseh stanovanjskih prostorih in tam, kjer se iščeta videz moderne elegance in toplina parketa.

Zavedati se moramo, da je navadno prvi vtis, ki ga dobi obiskovalec ob vstopu v prostor ali dom ravno talna obloga, zato naj bo kvalitetna in obstojna.