NAVODILA ZA VZDRŽEVANJE TALNE OBLOGE – OLJEN PARKET

Oljen parket ohranja naravnost lesa in je bolj odporen proti obrabi, umazaniji in vlagi. Površina je topla na dotik in v prostoru učinkuje barvno toplo. Zahteva pa posebno nego.

SPLOŠNO

Za ohranjanje kakovosti tal, pa tudi za svoje dobro počutje vzdržujte bivalno klimo s pribl. 50–60 % relativno zračno vlažnostjo pri temperaturi v prostoru pribl. 20 °C. Za ohranjanje konstantne vlažnosti zraka tudi med ogrevalno sezono vam priporočamo uporabo električnega vlažilnika zraka. S tem boste preprečili prekomerno izsušitev tal.

Ohranjanje kakovosti: Za ohranjanje kakovosti parketnih tal vam priporočamo, da na noge stolov in miz namestite klobučevinaste drsnike, pri vhodu v prostor pa predpražnik (za zaščito parketnih tal pred vlago, umazanijo in peskom). Uporabljajte zgolj kolesca za talne obloge tipa W (mehka). Dober preventivni ukrep so tudi poli karbonatne preproge, ki jih namestite pod stole s kolesci. Parni čistilniki niso primerni za čiščenje parketnih tal.

KAKO SE ČISTI IN VZDRŽUJE OLJEN PARKET

Čiščenje oljenih površin lahko izvajamo dnevno s sesanjem ali pometanjem z mehkimi ščetinastimi nastavki.

Mokro, tla očistimo z vlažno krpo po potrebi, vendar ne več kot enkrat tedensko. Z mehko krpo, ki smo jo predhodno navlažili z vodo in čistilnim proizvodom, kot je npr. HARO – CLEAN & GREEN, ali izdelki LOBA (glede uporabe upoštevajte tehnična navodila proizvoda). Pri tem uporabljamo dve vedri, v vedru s čistilom namočimo krpo in tla obrišemo, v vedru s čisto vodo pa po brisanju krpo izperemo, preden jo ponovno omočimo z vodo s čistilom. Po zadnjem brisanju s čistilom, pustite nanos na površini delovati nekaj minut, nato površino obrišite s suho krpo v smeri lesnih vlaken.

Po vsakem mokrem čiščenju, seveda pod pogojem, da ste uporabili kvalitetno čistilo za oljene površine, bo vaš oljen parket manj dovzeten za umazanijo in madeže.

Na trdovratnejše madeže nanesite nekaj kapljic koncentrata in pustite delovati 5 minut. Nato površino obrišite z običajno mešanico za čiščenje.

Površine, brez zaščitnega sloja in obrabljena, je težko popolnoma obnoviti, zato z oljenjem ne odlašajte predolgo.

Nekaj ur pred oljenjem izključite talno gretje, temperatura tal med oljenjem naj bo med 16 in 20° C. Nekaj olja nanesite na tla in ga enakomerno razporedite s pomočjo polirnega stroja z ustreznim filcem ali ročno z bombažno krpo. Pustite delovat nekaj minut. Postopek lahko ponovite, če ugotovite, da ste nanesli premalo olja, preveliko količino nanešenega olja pa lahko odstranite s krpo. Oljen parket polirajte toliko časa, da se osuši, zadnje poliranje je potrebno izvesti v smeri lesnih vlaken.

OPOZORILONEVARNOST SAMOVŽIGA!

Po oljenju prostor večkrat prezračite. Krpe, prepojene z oljem, je potrebno sprati z vodo in primernimi čistilnim sredstvi, takoj po uporabi in jih posušiti na prostem. Tla so po nanosu spet pohodna po 24ih urah. Površina je bolj sijoča in drseča!

Za čiščenje nikoli ne uporabite alkohola, amonijaka ali ostalih čistil, ki niso namenjena za oljene površine. Krpa za čiščenje naj ne bo premokra, kar bi povzročilo nabrekanje, obarvanje ali nastanek madežev.

Priporočljivo je, da takoj po vgradnji oljen parket očistite z ustreznim čistilom za oljene površine in osvežite z nanosom vzdrževalnega olja. S tem oljen parket še dodatno zaščitite.

Glede na obremenjenost prostora, se opravi periodično oljenje na tri do dvanajst mesecev, vendar priporočamo, da to opravi strokovnjak.

Zgoraj navedena priporočila, so zasnovana na podlagi naših izkušenj in prakse. Ker so resnični pogoji zelo različni, se iz naših priporočil ne more zahtevati nobeno jamstvo ali odškodninski zahtevki.

Les3 PLUS d. o. o., Jelenčeva 1, 4000 Kranj