NAVODILA ZA UPORABO IN VZDRŽEVANJE TALNIH OBLOG – LAKIRAN PARKET

LAKIRAN PARKET NA SPLOŠNO

Lakiran parket je lesena talna obloga, na katero vplivata temperatura in vlažnost prostora. Primeren je tudi za polaganje na talno gretje, namenjeno dogrevanju prostora. V tem primeru stalna temperatura tal ne sme nikoli preseči 27° C, priporočamo pa maksimalno temperaturo 25° C.

Človek se najbolje počuti pri prostorski klimi cca. 20° C in 50 – 60% relativni zračni vlagi. Talna obloga je s takšno prostorsko klimo tehnično usklajena. V kolikor so odstopanja od zgoraj navedenih vrednosti prevelika, lahko pride do nastajanja fug, konkavnosti, oziroma konveksnosti, kar ni predmet reklamacij.

Pri uporabi talnega gretja, je potrebno postopoma dvigovati, kot tudi spuščati, temperaturo ogrevalne vode v sistemu in sicer ne več, kot 5° C na dan. Maksimalna temperatura ogrevalne vode v sistemu nikakor ne sme preseči 45° C. Zelo pomembno je tudi, da stalna temperatura površine lakiranega parketa ne prekorači 25° C.

Relativna zračna vlaga med 30 in 70% je sprejemljiva le za zelo kratek čas.

V času kurilne sezone je zračna vlaga v prostoru še posebej nizka. Opozarjamo, da lahko ekstremni pogoji prostorske klime, npr. relativne zračne vlage cca. 30% v kurilni sezoni, povzročijo koritavost in razpoke na površini talne obloge. Da bi to preprečili, je potrebno v času kurilne sezone paziti, da klimatski pogoji v prostoru vsaj približno odgovarjajo normalnemu področju tolerance. Ko se zrak segreva, njegova relativna vlaga v prostoru hitro pada, kar je lahko vzrok za izsušitev talne obloge (nastajanje razpok, “fug” in koritavost). Temu se lahko izognemo s postavitvijo aparata za vlaženje v prostor.

Lakiranje je glede na obremenitev tal podvrženo naravni obrabi. Zaradi tega je nujno potrebno redno vzdrževanje v skladu DIN 18356. Ko je površinska plast laka obrabljena, je potrebno brušenje in lakiranje.

Sveže lakiran parket pustimo, da se suši 24 ur. Šele po tem času so primerna za nadaljnjo uporabo. Za nadaljnjo uporabo lakiranih površin pa priporočamo 72 h po nanosu laka.

Prvih 14 dni parket uporabljamo zelo previdno, pohištvo po površini ne vlečemo, ne polagamo preprog, tal še ne smemo čistiti z vodo ali drugimi sredstvi za čiščenje. Lakirane površine pa so pripravljene na nadaljnjo uporabo 72 h po nanosu laka.

KAKO SE ČISTI IN VZDRŽUJE LAKIRAN PARKET

Za normalno čiščenje talne obloge v gospodinjstvu, zadostuje čiščenje z rahlo navlaženo krpo (opozorilo: preveč vlage lahko privede do nabrekanja talne obloge, razbarvanja in madežev) in dodatkom čistila kot (npr. HARO; CLEAN & GREEN ali LOBA).

Vsakršno razlitje tekočine po talni oblogi, je potrebno takoj obrisati. Topila in amonijak lahko poškodujejo obdelano površino talne obloge.

Vedno upoštevajte priporočila in navodila proizvajalca.

Za preprečevanje poškodb površine talne obloge, je potrebno na noge stolov, miz in nepremičnega pohištva pritrditi zaščito iz klobučevine ali plute, oziroma, na delavnih mestih, pod stoli uporabiti prozorno poli karbonatno folijo. Stoli s koleščki naj bodo opremljeni s koleščki iz sive gume, nikakor ne iz kovine ali plastike.

Razlitje kave, rdečega vina, ketchupa, kemikalij in podobno, odstranite takoj, saj madeži lahko ostanejo trajni.

Za odstranitev trdovratnih madežev, se posvetujte z vašim prodajalcem talne obloge.

S tal najprej odstranite večje delce umazanije s sesanjem. Nato površino obrišite z mehko, vlažno krpo v smeri lesnih vlaken.

Lakiran parket nazadnje temeljito pobrišite s čisto vodo in z vpojno krpo odstranite vse ostanke vode s površine, da se izognete možnosti poškodbe talne obloge ( obarvanje, nabrekanje, madeži).

OPOZORILO!

Lakiran parket lahko postane bolj spolzek, če je moker. Madeže, odtise in razlite tekočine morate očistiti in pobrisati, kakor hitro mogoče.

Ustreznost izbranega čistila vedno preizkusite na skritem predelu talne obloge.

Za lakiran parket nikoli ne uporabljajte izdelkov za nego, ki vsebujejo vosek ali olje. Nikoli ne uporabljajte parnega brisala za tla.

Površino lahko dodatno zaščitite z ustreznim sredstvom za nego lakirane talne obloge. Poleg prve nege, sredstvo lahko uporabimo tudi naknadno, 1-2x letno. S tem osvežimo lak in prekrijemo drobne praske.

Tla nekaj ur po nanosu niso pohodna!

Ko se pojavijo sledovi obrabe laka, se odločite za obnovo in lakiranje. Ponovno brušenje in lakiranje naj izvede izkušen strokovnjak.

Zgoraj navedena priporočila, so zasnovana na podlagi naših izkušenj in prakse. Ker so resnični pogoji zelo različni, se iz naših priporočil ne more zahtevati nobeno jamstvo ali odškodninski zahtevki.

Les3 PLUS d. o. o., Jelenčeva 1, 4000 Kranj