NAVODILA IN NASVETI ZA PRAVILNO SKLADIŠČENJE, POLAGANJE ter VZDRŽEVANJE TALNIH OBLOG

SPLOŠNA NAVODILA IN NASVETI ZA PRAVILNO SKLADIŠČENJE, POLAGANJE ter VZDRŽEVANJE LAMINATNIH, VINILNIH IN PVC TALNIH OBLOG V ROLI

Ker želimo, da bi vam vaša nova talna obloga še dolgo služila in bi vam hoja po njej bila užitek, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov za skladiščenje, polaganje in vzdrževanje talnih oblog iz izkušenj poklicnih polagalcev in kupcev, ki so talno oblogo položili kar sami. Nasveti veljajo za veliko večino primerov iz dosedanje prakse, dopuščamo pa možnost specifičnih pogojev, ki jih je potrebno upoštevati in najti rešitve na samem kraju polaganja.

Vedno pa pred začetkom polaganja nujno pozorno in v celoti preberite navodila proizvajalcev ter jih tudi upoštevajte!

Pred polaganjem je potrebno panele preveriti glede morebitnih vidnih napak. Prepovedano je nameščanje poškodovanih delov. Fiksna pritrditev panelov s pomočjo kot npr. vijakov, lepila, žebljev, ni dovoljena. Dilatacijski razmik do vseh trdih gradbenih površin je 8-10 mm (preverite priporočila proizvajalca na paketu, ker se priporočilo lahko razlikuje od proizvajalca do proizvajalca). Pri vseh vratnih odprtinah, prehodih, prostorih v kompleksne konfiguracije, kot tudi v prostorih z več kot 10 metrov dolžine ali več kot 8 metrov širne, uporabite adapterje ali raztezne fuge alu profili. Priporočljivo je, de se določi smer polaganja tako, da bi svetloba padla skozi okno v sobo vzporedno s podolžnimi spoji panelov. V tem primeru bodo spoji med paneli med seboj manj opazni.

Tla

Tla, na katera nameravate položiti laminatno, vinilno ali PVC talno oblogo (ali katerikoli plavajoči pod), morajo biti vedno suha. To pravilo moramo upoštevati vedno, ne glede na vrsto podlage (za betonske estrihe velja, da mora biti vlaga manjša od 2%, po CM metodi). Da bi se izognili še tako majhnemu tveganju, je potrebno najprej položiti parno zaporo – polietilensko folijo, debeline min. 0,2 mm, ki jo položimo 20 cm eno čez drugo, spoje zlepimo, ob strani pa jo pustimo ob steni 4-5 cm. To potem skrijemo z zaključno letvico. Tla naj bodo ravna. Če je nihanje večje od 3 mm/tm je tla potrebno pobrusiti ali izravnati z izravnalno maso. Temperatura tal naj bo najmanj 15°C. Razlika med temperaturo tal in temperaturo laminatne obloge naj ne presega 3°C.

Pri vseh ostalih podih se postopek priprave tal od tega razlikuje.

Če ste se odločili položiti talno oblogo na sistem »lepljen na tla«, vam priporočamo strokovnjaka, ki je vešč takšnemu delu.

Podložna folija ali pena

Laminatne in vinilne talne obloge na sistem klik, se polaga plavajoče, kar pomeni, da se ne smejo pritrditi neposredno na tla. Med posameznimi elementi se lahko uporabi zaščita spojev. Pod takšne talne obloge pa se položi posebej za to namenjena podloga (folija, celuloza, pluta ali pena), različnih debelin.

Skladiščenje laminatne, vinilne ali PVC talne obloge

Več kot 90% laminatne talne obloge predstavlja les. Ker les v različnih pogojih različno deluje, je potrebno to lastnost upoštevati pri skladiščenju.

Zaprti paketi laminatnih, vinilnih ali PVC talnih oblog naj bodo vsaj 2 dni pred polaganjem v prostoru, kjer želite oblogo položili, pri sobni temperaturi min. 18°C, v ležečem položaju. Med polaganjem ne spreminjajte pogojev (odpiranje oken, dodatno ogrevanje, ..). Ne naslanjajte paketov na steno, saj obstaja verjetnost ukrivljanja posameznih elementov, kar ni predmet reklamacije.

Polaganje talnih oblog

Priporočamo, da se polaganja lotite sami le v primeru, da razpolagate z zadostnim orodjem, osnovnim znanjem in vsaj malo izkušnjami.

Pakete lahko odprete šele neposredno pred polaganjem.

Pred polaganjem pri dnevni svetlobi preverite panele glede prepoznavnih napak ali poškodb ter njihovo barvo in strukturo. Na že položeni izdelek so takšni reklamacijskih zahtevki izključeni.

V kolikor ste se odločili, da vam bo laminatno, vinilno ali PVC oblogo položil mojster, vam svetujemo, pred odločitvijo prepričajte o njegovih priporočilih.

Laminatna, vinilna ali PVC talna obloga naj se polaga pri sobni temperaturi najmanj 18°C in pri temperaturi tal večji od 15°C. Relativna vlažnost naj bo manjša od 70%.

Čiščenje

Laminatno, vinilno ali PVC talno oblogo je preprosto vzdrževati.

Z metlo ali sesalcem očistite tla in odstranite prah ali umazanijo. Madeže odstranite z vlažno krpo oziroma s čistilom, ki so namenjeni za posamezne pode, ki ga dodate vodi. Pazite le, da voda ne ostaja na površini. Priporočamo, da poskrbite za preprečitev vnosa večjih kamenčkov na talno oblogo.

Za dolgo življenjsko dobo talne obloge je potrebno vzdrževati klimo v prostoru, ki naj bo približno 20°C, relativna zračna vlaga pa od 50-60%.

Priporočamo, da na spodnje dele pohištva nalepite blazinice iz klobučevine. Vrtljiva kolesa stolov naj bodo iz mehkih materialov. Razlitih tekočin ne puščajte na tleh, temveč jih hitro obrišite. Ne pokrivajte tal z voskom ali lakom. Ne uporabljajte sesalnikov za mokro čiščenje ali parnih čistilcev.

Zgoraj navedena priporočila, so zasnovana na podlagi naših izkušenj in prakse. Ker so resnični pogoji zelo različni, se iz naših priporočil ne more zahtevati nobeno jamstvo ali odškodninski zahtevki

Les3 PLUS d. o. o., Jelenčeva 1, 4000 Kranj