Parket

talne obloge uvodna

Hrastov parket je klasični predstavnik lesenih podov

Hrastov parket kljub izredno veliki izbiri lesenih talnih oblog še vedno ostaja za mnoge prvi favorit lesenih podov. Hrastov les spada med trde in izredno obstojne, zato je pri izdelavi parketa zelo cenjen.

Parketi narejeni iz hrastovega lesa so namreč izredno trdi in so primerni tudi za zelo obremenjene prostore. Z lahkoto prenašajo izzive vsakdanje uporabe, njihova struktura lesa je dovolj neobčutljiva, da se na njej ne vidijo manjše praske ali poškodbe padcev predmetov. Zato se hrastovi parketi uporabljajo praktično v vseh stanovanjskih prostorih. V veliko primerih se polagajo v lokalih, restavracijah ali čakalnicah, skratka povsod tam, kjer želimo, da se občuti naravno udobje in toplina javnega prostora.

Trenutno je trend talnih oblog usmerjen k parketom v naravni barvi lesa, s poudarjenim rustikalnim videzom z grčami in v vseh sivkastih oziroma beljenih tonih. Te, proizvajalci pridobivajo z barvanjem hrastove osnove pred zaključnim lakiranjem. Površinsko so v večini primerov ti parketi krtačeni, oljeni ali matirano lakirani, da poudarimo videz surove naravnosti.

Skozi stoletja uporabe, se je prav hrastov les izkazal za najboljšo kombinacijo trdnosti in uporabnosti.

Hrastov parket je primeren tudi za talno gretje.

Polaganje parketa

Parket je narejen iz naravnega materiala, ki daje občutek mehkobe, topline in domačnosti. Zato tudi posebnih novosti na področju polaganja parketa ni, čeprav obstajajo različne patentirane rešitve proizvajalcev parketa.

Polaganje parketa zahteva natančne postopek, zato je priporočljivo, da ga vgradi strokovno usposobljena oseba. Pred vgradnjo parketa velja preveriti vlažnost tal z aparaturo. Ko je parket položen, pa je potrebno vzdrževati v prostoru primerno klimo.

Glede priljubljene dolžine parketa, so sedaj moderne daljše deske. Največkrat gre za »rustik« hrastov parket v dolžini dveh metrov ali več. Rustik označuje grče oziroma večje kitane grče in razpoke.

Parket se lahko polaga na več načinov. Gre lahko za ladijsko polaganje s prostim zamikom, simetrično ladijsko polaganje, diagonalno polaganje, ribja kost, francoska ribja kost ali angleška vez.

V zadnjih nekaj letih so zopet zelo moderne oblike polaganja parketa v ribjo kost. Gre za način polaganja desk dolžine od 500 do 900 milimetrov, pri katerem se deska na drugo polaga pod kotom devetdeset stopinj. Za polaganje parketa v francosko ribjo kost, je deska parketa odrezana pod kotom petinštirideset ali šestdeset stopinj.

Vzdrževanje parketa

Pravilno položen parket, lahko uporabljamo praktično v vseh stanovanjskih prostorih. Primeren je tudi za manjše javne prostore.

Zanj je značilno enostavno vzdrževanje. Tla najprej pometemo ali posesamo, da odstranimo proste trde delce, ki bi utegnili poškodovati površinski sloj. Nato jih obrišemo z rahlo navlaženo krpo.

Ustrezno vzdrževan parket bo prostoru zagotovil obstojnost in lepoto kar nekaj generacijam.

Parketi za talno gretje

Na izbiro imamo različne debeline parketa, sama kvaliteta parketa pa od debeline ni odvisna.

Tanjši parket debeline od 9 do 11 milimetrov se uporablja predvsem pri novogradnjah, v katere je vgrajeno talno ogrevanje. Tu se večinoma polagajo parketi z lepljenjem na podlago.

Debelejši parketi od 14 do 15 milimetrov so v glavnem troslojni parketi, ki se polagajo suhomontažno in se nasploh uporabljajo pri hitrih adaptacijah, kjer višina tal to dopušča.

Večslojni gotovi parketi, ki so izredno priljubljeni, so debeline od 10 do 20 milimetrov. Zgornji sloj je iz masivnega lesa večje trdote ( hrast, oreh), debeline med 2,5 in 4 milimetri. Drugi, oziroma spodnji sloj pa je iz mehkejšega lesa iglavcev (smreke, bora, jelke), vezane plošče breze ali topola. Drugi sloj predstavlja nosilno konstrukcijo parketa. Debelina nosilnega sloja je od 7 do 12 milimetrov, pri debelejšem parketu do 16 milimetrov.

Duplex ali Triplex masivni parket EDELHOLZ, je posebnost, saj so vsi sloji, zgornji, srednji in/ali spodnji sloj, masivni hrastov ali jesenov les.

Katera debelina parketa je najprimernejša za talno gretje?

Izkušnje so pokazale, da je ogrevanje s talnim gretjem vedno bolj pogosto. V tem primeru večina kupcev izbere gotovi parket debeline 10, 14 oziroma 15 milimetrov.

Hrastov, bukov, javorjev, … parket. Ali obstajajo meje pri izbiri parketa?

Parket je še vedno najpogostejša lesena talna obloga. Obstaja veliko vrst parketov. Med njimi so najpogosteje uporabljeni gotovi parketi – (troslojni, dvoslojni, kmečki pod) in lamelni ali klasični parketi, ki jih je potrebno še obdelati (brusiti, oljiti ali lakirati).

Trendi na področju parketov se spreminjajo v glavnem v barvi parketa. Od lepih temno rjavih tonov orehovih parketov, do parketov v hrastu, surovega klasičnega ali pa nekoliko beljenega videza. Še vedno so aktualni sivi barvni toni lesenih talnih oblog.

Vedeti je potrebno, da je v ponudbi vedno več individualnih rešitev obdelave. To pomeni, da si kupec sam izbira želeno dimenzijo deske, grčavost na površini, površinsko obdelavo in barvo olja.

Vedno bolj so priljubljeni masivni parketi v krtačeni in oljeni površinski obdelavi. Pri hoji po takem parketu se čuti naraven material in struktura lesa.

Novosti so predvsem na področju barv in v iskanju novih videzov. Tako se denimo uporabljajo najnovejše tehnologije nanosa barv, kar se odraža z občutkom spreminjanja tonov ali barv, ko se premikamo po prostoru. Ko se premaknemo z ene strani prostora na drugo, je na drugi strani barva videti drugačnega odtenka. S takimi barvnimi obdelavami, v prostoru združimo videz moderne elegance in topline parketa.

Zavedati se moramo, da je navadno prvi vtis, ki ga dobi obiskovalec ob vstopu v prostor ali dom ravno talna obloga, zato naj bo kvalitetna in obstojna.