Vezane plošče

Vezane plošče se izdelujejo iz luščenega furnirja različnih drevesnih vrst, za lepljenje pa se uporabljajo lepila z nizkimi emisijami  formaldehida . Kakovostni razredi, v katere so plošče razvrščene, temelji na kvaliteti uporabljenega furnirja. Plošče kvalitete  B/B in B/BB se večinoma uporabljajo v pohištveni industriji, za izdelavo igral, sedežev in naslonov pri stolih ter druge notranje opreme.  Plošče slabših kvalitet pa se uporabljajo za konstrukcijske namene pri izdelavi oblazinjenega pohištva in tapiciranem pohištvu ter za embalažo.

Vodoodporne vezane plošče se kot konstrukcijski elementi uporabljajo povsod tam, kjer je potrebna velika konstrukcijska trdnost in velika odpornnost na vlago. Tako so pogosto uporabljene v ladjedelništvu za izdelavo raznih podov. Pri izdelavi teh vrst plošč, je uporabljeno melaminsko formaldehidno ali fenolno lepilo.

Vrste vezanih plošč:

Vezana plošča BUKEV prostorninska masa: 800 kg/m3

Vezana plošča BREZA  prostorninska masa: 720 kg/m3

Vezana plošča TOPOL prostorninska masa: 450 kg/m3

Vodoodporna vezana plošča prostorninska masa: 650 – 750 kg/m3

Različne vezane plošče v lesnem programu    

Bukove vezane plošče

Bukove plošče tanjših debelin se pogosto uporabljajo za tapiciranje oz. oblaganje notranjih sten transportnih vozil. Zelo uporabne pa so tudi v modelarstvu.
Bukove vezane plošče so namenjene za uporabo v suhih razmerah. Uporabljajo se za izdelavo pohištva, razne nosilne in okrasne konstrukcije, za embalažo, dele glasbenih instrumentov, delovne pulte,…

Dimenzije:

 • 2500 x 1500 mm
 • 2500 x 1250 mm
 • 2000 x 1250 mm

Debelina:

 • 4,0 – 50 mm

Brezove vezane plošče

Brezove plošče boljše kvalitete se uporabljajo v pohištveni industriji, za izdelavo igral, sedežev in naslonov pri stolih ter druge notranje opreme, medtem ko se plošče slabših kvalitet uporabljajo za izdelavo konstrukcijskih elementov pri oblazinjenem in tapiciranem pohištvu ter za embalažo.

Dimenzije:

 • 1525mm x 1525mm
 • 1250mm x 2500mm

Debelina:

 • 4,0 – 40 mm

Topolove vezane plošče

Topolove plošče se večinoma uporabljajo v pohištveni industriji, za izdelavo igral, sedežev in naslonov pri stolih ter druge notranje opreme, medtem ko se plošče slabših kvalitet uporabljajo za izdelavo konstrukcijskih elementov pri oblazinjenem in tapiciranem pohištvu ter za embalažo.
Plošče so bolj elastične kot brezove, vendar je njihova nosilnost slabša zato ni priporočljiva kot konstrukcijska plošča. Odlične so za prefurniranje s plemenitimi furnirji v pohištveni industriji, kjer je pogojena teža materiala.

Dimenzije:

 • 2520mm x 1870mm

Debelina:

 • 3,0 – 40 mm

Vodoodporne vezane plošče

Vodoodporne, T-FIX plošče so namenjene uporabi v vlažnih prostorih in na prostem. Iz njih izdelujejo opaže za betoniranje, v transportnih sredstvih pa se uporabljajo za izdelavo podov kamionov, kontejnerjev, avtomobilskih prikolic,… Ob pravilnem skladiščenju in uporabi, plošče lahko uporabimo večkrat.

Kadar gre za zahtevne opaže, je osnova teh plošč vodoodporna brezova plošča, za manj zahtevne pa se uporablja kot osnova kombinacija breza, topol, eksota. Plošča je obojestransko prevlečena s temnorjavim fenolnim filmom, v katerega je na zgornji strani vtisnjen raster, ki preprečuje drsenje. Fenolni film ščiti tudi zunanje robove plošče.

Plošče lahko tudi razrezujemo, vse nezaščitene robove pa je potrebno pred nadaljno uporabo temeljito zaščititi z barvo ali drugim premaznim sredstvom, ki odbija vodo.

Dimenzije:

 • 2500mm x 1250mm
 • 3000mm x 1500mm

Debelina:

 • 9,0 do 35 mm