OSB plošče

OSB plošče so lesne plošče, ki jih odlikuje velika uporabnost.

Sodobni načini gradnje, kot je gradnja z leseno okvirno konstrukcijo z OSB ploščami, so postali del današnjega standarda gradnje z lesom. Pojavljajo se številne izvedbe novih kombinacij lesa in materialov na osnovi lesa. Posebaj radi posegajo po tem gradbenem materialu arhitekti, saj jim omogoča veliko prilagodljivost.

SESTAVA OSB PLOŠČE

OSB plošče sestavljajo sloji. Priprava lesnih pramenov za jedrni in zunanji krovni sloj OSB plošč, se izvaja ločeno, da bi, zahvaljujoč posebni geometriji lesnih pramenov, bile dosežene optimalne tehnične lastnosti plošč. Zunanja sloja, sta izdelana iz lesnih pramenov smreke, v izrednih primerih so dodani prameni bora, in lepila, ki ta lesna pramena povezuje. Lesni prameni, so istostransko usmerjeni. Sredinski del ima enako sestavo, vendar tečejo lesni prameni v nasprotni smeri.

Posebne pomembnosti je, da je pri izdelavi plošč uporabljeno lepilo brez aldehida ali z nizkimi emisijami v skladu s standardom E1, saj jih tako lahko odkrite uporabimo v notranjih prostorih. Iz njih so izdelane priprave podov za talno oblogo, talne obloge, stropne in stenske obloge in pregradne stene v blokih.

Ta vizualno privlačen in izredno odporen, ter dimenzijsko stabilen material, se tako uporablja kot nosilni ali ojačitveni element za strehe, stene ali strope, stenskih oblog, vrat, polic in drugega pohištva. Površina plošče ne vpija vode, zato so primerni za uporabo povsod tam, kjer se zaradi vlažnih pogojev zahteva uporaba visoko kvalitetnih plošč in vlažnost zraka dosega do 85%.

PREDNOSTI OSB PLOŠČE

 1. Majhna teža.
 2. Visoka statična obremenljivost.
 3. Velika požarna varnost.
 4. Dobra toplotna izolativnost.
 5. Velika odpornost na vlago.
 6. Stabilizirana notranja vlažnost, preprečuje krivljenje elementov, konstrukcij.
 7. Velike dimenzije plošč.
 8. Dober oprijem pri uporabi običajnih lepil.
 9. Zelo majhne vsebnosti formaldehida ( standard E1 ).
 10. Homogenost materiala, brez skritih napak, grč ali vozlov.
 11. Povečana elastičnost vzdolž osi.
 12. Okolju prijazna.

VRSTE OSB PLOŠČ

Evropski  produktni standard EN 300 razlikuje naslednje vrste OSB plošč, ki so specializirane za uporabo v točno določenih primerih v odvisnosti od razreda uporabe, pri čemer ima vlaga odločilno vlogo:

OSB/4 So stisnjene plošče iz posebno poravnanih pramenov / trakov (lesni furnir), vezane z umetno smolo in ustrezajo zahtevam za uporabo v gradnji. Posebna geometrija trakov (dolžina do 160 mm) in visoka stopnja usmerjenosti, pa tudi uporabljeni materiali, zagotavljajo nadpovprečne tehnične lastnosti. Lepljene so z lepilom, ki je popolnoma (100%) brez formaldehida.
Dobavljive so v dimenziji 2500 mm x 675 mm, debeline 18 mm do 40mm.

Vlagoodporna OSB/3 plošča, je preverjena večnamenska plošča za leseno gradnjo. Dolga, tanka lesna pramena/trakovi, znatno povečujejo nosilnost teh plošč v primerjavi z običajnimi ivernimi ploščami. Je prava izbira za praktično vse potrebe po izdelavi sten, stropov in strešnih konstrukcij. Za nosilne elemente jo lahko uporabljamo tudi v vlažnih pogojih. Zaradi sestave je bolj stabilna od OSB/2 plošče in se zato pod uplivom vlage ne razteza v tolikšni meri.
Na voljo je v debelinah od 6 mm do 25 mm, z ravnim robom ali s peresom in utorom na dveh ali štirih robovih.

OSB/2 plošča je predvidena za nosilne elemente v suhih pogojih.

OSB PLOŠČE – MONTAŽA IN OBDELAVA

Za trdno prileganje plošč, in s tem natančno in ravno površino, poskrbi profil utor in pero. Lahko je nameščen na vseh robovih plošče.
OSB plošče z utorom in peresom so na voljo v dimenziji 2500 mm x 625/675 mm, in debelinah 12mm, 15mm, 18mm in 22mm.
OSB plošče z ravnim robom pa so dobavljive v dimenziji 2500 mm x 1250 mm, debelin 15mm in 18 mm.
Poglavitna razlika med njima je v 1 mm razmiku, ki je vdelan v robni profil. Pri ploščah z ravnim robom, je potrebno zagotoviti razširitveno vrzel, ki je pomembna zaradi krčenja in širjenja materiala. V nasprotnem primeru, lahko pride do upogibanja plošč in oslabitev trdnosti pritrdilnih elementov.

Tudi rezanje in vrtanje OSB plošč je popolnoma enostavno, mogoča je namreč uporaba običajnih ročnih električnih orodij za obdelavo lesa. Za doseganje natančnih rezultatov, se priporoča uporaba namizne krožne žage. Vrtanje naj bi se izvajalo s svedri za vrtanje lesa.