Beseda “parket” izhaja iz francoske besede “parchet”. V XVII. stoletju je parket predstavljal razkošje, ki so si ga lahko privoščili le premožnejši ljudje. Ker je takratni kralj Ludvik XIV. v svoji spalnici dal zamenjati marmorna tla za parket.

Kljub poplavi novih materialov je še vedno najpogostejša lesena talna obloga parket. Obstaja mnogo vrst parketov. Med njimi so tako imenovani gotovi parketi – troslojni, dvoslojni, kmečki pod. Ali pa parket, ki ga je potrebno še obdelati (brusiti, oljiti ali lakirati) – lamelni ali klasični, ki pa so v zadnjih letih redko iskani, saj so jih nadomestili odlični gotovi parketi. Parket je najpogosteje narejen iz  hrasta.

Hrastov les je zelo cenjen, ki poleg jesena in bukve, spada med najprimernejše drevesne vrste za izdelavo parketa. Hrastov les spada med trše in obstojne. Zato je primeren tudi za zelo obremenjene prostore.

Tudi hrastovi parketi so primerni za talno gretje.

Vgradnja parketa zahteva pravilen postopek, zato je priporočljivo, da ga vgradi strokovno usposobljena oseba. Pred vgradnjo parketa je potrebno preveriti vlažnost tal, estriha ali drugih površin, z umerjeno aparaturo. Ko je parket položen, pa je potrebno vzdrževati v prostoru primerno klimo.

Parket je narejen iz naravnega materiala, ki daje občutek topline in domačnosti. Ob pravilni negi in vzdrževanju bo vaš dom krasil mnogo, mnogo let.